Izomátvágás nélkül végzett elülső (anterior) csípőprotézis beültetés

Izomátvágás nélkül végzett, egyedülálló csípőprotézis beültetés

Az elülső feltárással végzett csípőprotézis beültetés minimál invazív műtét, mely a megszokott műtéti feltárásokhoz képest rövidebb bőrmetszéssel és kisebb szövetsértéssel jár. A csípőízület körüli izomzat teljes egészében érintetlen marad. Ezen technikának köszönhetően a műtét utáni fájdalmak kisebbek és gyorsabban megszűnnek, az ízület stabilabb és a rehabilitációs idő jelentősen lerövidül. Ezen módszerrel kezelt betegek 2-3 nap múlva akár segédeszköz nélkül tudnak járni, kórházban 2-4 napot töltenek, autót vezetni és dolgozni pedig 10-14 nap múlva kezdhetnek el átlagosan.
A beavatkozás speciális műtéti eszközöket, speciális implantátumokat igényel. A legtöbb (primer esetek 98 %-ában) csípőízületi betegség esetében a protézis beültetése ezen feltárásból lehetséges.
A műtét végezhető speciális extenziós műtőasztalon vagy nélküle, a műtőasztal típusa a műtét eredményét lényegében nem befolyásolja. Extensiós asztal használatával lehetőség van bizonyos esetekben az ízületi tok megtartására is, mely lényeges az elsődleges stabilitás további növelésében, a műtét utáni vérvesztés csökkentésében, valamint a csípőízület proprioceptív reflexeinek megmaradásában. A műtéti heg általánosságban a csípőízület elülső részénél helyezkedik el, hosszanti lefutású. Rácsmetszéses technika alkalmazásával lehetőség van úgynevezett „bikini metszés” ejtésére is, melynél a műtéti seb a lágyékhajlatba kerül. Ezek a sebek a bőr erővonalaira optimális irányban ejtett metszések, melyek jobb kozmetikai eredménnyel gyógyulnak. Ezen típusú sebek a fürdőruha vagy az alsónemű alatt helyezkednek el, így gyakorlatilag észrevehetetlenek maradnak a beteg környezete számára.

Az izomátvágás nélkül végzett csípőprotézis beültetés műtéttechnikailag bonyolultabb, végzése rutint és speciális eszközöket igényel. Dr. Bűcs Gábor  az anterior csípőfeltárással kapcsolatos cadaver-kurzusokon, tanfolyamokon vett rész, több száz beteget kezelve évek alatt sajátította el a módszer apró fortélyait. Azóta már előadásokat és web-konferenciát is tartott a témával kapcsolatban. Idős és fiatal, vékony és elhízott betegek esetén egyaránt választandónak tartja ezt a beavatkozást. Bár a sebész számára a beavatkozás bonyolultabb a hagyományos csípőprotézis beültetéshez képest; a gyorsabb felépülési idő, a kisebb fájdalom, a stabilabb ízület és a korai jobb funkcionális eredmények miatt mindenképpen javasolja ezen feltárás alkalmazását a csípőprotézisre váró betegek számára.

Izomátvágás nélkül végzett csípőprotézis-beültetés

Összefoglalóan az alábbi előnyei vannak az izomátvágás nélküli végzett elülső (anterior) csípőprotézis beültetésnek:

Izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés 10 legfontosabb előnye

izomzat megkímélése

kisebb műtéti megterhelés

kevesebb fájdalom

kevesebb vérvesztés

pontosabb végtaghossz-beállítás

stabilabb ízület

jobb funkció

gyorsabb rehabilitáció

kisebb és esztétikusabb műtéti sebzés

rövidebb kórházban töltött idő

Anterior csípőprotézis Hagyományos csípőprotézis
Kórházban töltött idő 1-4 nap 3-12 nap
Rehabilitációs idő 3-4 hét 6-12 hét
Irodai munkát kezdhet 10-14 nap 21-28 nap
Fizikai munkát kezdhet 6 hét 12 hét
Autóvezetés 10-14 nap 36 nap
Korlátozások a műtét után nincsenek alsó végtag kiforgatása és keresztezése,
mélyre való leülés, guggolás
az első 6 hétben tilos!
Műtéti idő 50-70 perc 50-70 perc
Fájdalom nagysága kisebb átlagos
Ízületi korai (első 6 hetes) stabilitása jobb átlagos
Protézis ficam gyakorisága 0.5-1 % 2-4 %
Műtéti heg nagysága 8-12 cm 12-20 cm
Lehetőség esztétikus (bikini) műtéti metszés végzésére van nincs

CSÍPŐPROTÉZIS-BEÜLTETÉS

CSÍPŐÍZÜLETI FELTÁRÁSOK

CSÍPŐPROTÉZISEK FAJTÁI

Ma a mozgásszervi betegségek korszerű kezelése nagyon fontos a társadalom számára. Napjaink rohanó világában nincs ideje az embereknek hónapokig gyógyulni műtéteikből és betegségeikből. A kezelőorvosnak már nem csak a beteg megoperálásával kell foglalkoznia, hanem csapatával együtt egy teljes kezelési tervet kell készítenie a mielőbbi felépülés érdekében. – Dr. Bűcs Gábor