OrthoGrid innovatív technológia csípőprotézisnél

A 21. században a csípőprotézis beültetések nagyon sikeres műtétek, mivel magas a gyógyulási és betegelégedettségi arány.
Az innovatív technikák alkalmazásának köszönhetően tovább lehet növelni az elégedettségi arányt.

Elsőként és egyedüliként Magyarországon sikerült hozzájutni és azóta a praxisban alkalmazni
az Orthogrid Nine elnevezésű képerősítőre szerelhető radiológiai elemzőrácsot.

Az elmúlt évtizedekben a csípőprotéziseknél használt implantátumok anyaga, alakja és felszíne jelentős mértékben fejlődött és átalakult, ahogy a műtéti technikák is változtak.

A beültetésre kerülő implantátum egzakt típusának és méretének meghatározása a műtét tervezésének szakaszában még a legtapasztaltabb ortopéd-sebészek számára is kihívást jelent. Léteznek tervező-programok, melyek segítenek ezek meghatározásában, de a pontos protézisméret minden esetben a műtét alatt dől el és ez gyakran változtathat a végtag hosszán is.

Elsőként és egyedüliként Magyarországon sikerült hozzájutni és azóta a praxisban alkalmazni az Orthogrid Nine elnevezésű képerősítőre szerelhető radiológiai elemzőrácsot.

Ezen Ortohgrid Nine segítségével a műtét alatt nyílik lehetőség az anatómiai viszonyok és a megfelelő végtaghossz pontos beállítására.
Az Orthogrid segítségével – a vápapozíció megfelelő beállítása mellett – a csípőízület forgáspontjának, a végtaghossznak és az “offset”-nek radiológiailag kontrollált pontos beállítására van lehetőség.
Az Orthogrid elemzőrácsot optimálisan a hátán fekvő beteg műtéténél van lehetőség alkalmazni, mely fektetést az izomátvágás nélküli elülső csípőfeltárásnál alkalmazzák a csípősebészetben.

Az Orthogrid tanulmánya szerint:

  1. a +/- 1 cm-es végtaghossz beállítást 100 %-ban (Orthogrid nélkül 88 %)
  2. a megfelelő vápapozíciót 97 %-ban (Orthogrid nélkül 83 %),
  3. az +/- 1 cm-es csípőízületi offset-et 85 %-ban (Orthogrid nélkül 67%) sikerült elérni.

Az OrthoGrid Systems vállalatot évekkel ezelőtt azért alapították az USA-ban, hogy megoldást találjon a végtaghosszkülönbség okozta sebészi kihívásokra.

típusok, és azok kialakulásaik

típusok, vizsgálat folyamata, és beültetés