Térdízületi artroszkópia és keresztszalagpótlás

A térdízületi csőtükrözés és az artroszkópos keresztszalagpótlás évtizedes múltú, klasszikus térdízületi minimál invazív műtéti módszer.

A hasi és nőgyógyászati sebészetből jól ismert laparoszkópos módszerhez hasonlóan 2-3 kis lyuk segítségével, az ízületi tok átvágása nélkül az egész térdízület áttekinthető és sok betegsége kezelhető. A műtét utáni gyógyulás a tok megőrzése és a térdízületi mozgatórendszer épen maradása okán nagyon gyors.
A beavatkozás altatásban vagy gerincérzéstelenítésben végezhető el, a műtét végén az ízületbe helyi érzéstelenítőt kap a beteg, így a műtét napja akár fájdalom nélkül tud elmúlni. Általában 1-2 napot töltenek a betegek kórházban, de lehetőség van a műtétet egynapos sebészet keretei között végezve aznapi hazamenetelre is. Általánosságban egyszerű térdízületi artroszkópia után a betegek 7-14 nappal már teljes értékű életet tudnak élni. A műtét során lehetőség van a porcsérülések ellátására, a meniscussérülés vagy porcszakadás ellátására, ízületi átöblítésre, mozaikplasztikára, térdkalács-fájdalom megszüntetésére és „ízületi egér” (ízületi szabadtest) eltávolítására is.

Térdízületi artroszkópia

Az artroszkópos keresztszalagpótlás során kis metszésekből, saját inat (Hamstring graft) behúzva stabilizáljuk a keresztszalag-sérülés után lévő instabil térdízületet. A körülbelül 60 perces beavatkozás után a betegek átlagosan két éjszakát töltenek a kórházban. A műtét után 3 hétig a teljes nyújtás és a teljes terhelés nem megengedett, azonban térdrögzítő viselésére nincs szükség.
6 héttel a műtét után futás-kocogás megkezdhető, hirtelen irányváltoztatással járó versenyszerű sport 3-6 hónap múlva végezhető.
A műtét eredményeképpen stabil, sérülésre és kopásra kevésbé hajlamos térdízülete lesz a betegeknek. A beültetett “új” és saját keresztszalagot a teljes beépülésig titán implantátumok stabilizálják, a titán szövetbarát fém, eltávolítása nem szükséges, fémérzékenyeknél is alkalmazható.