Térdízületi feltárások

A térdízület feltárása mindig előröl, a térdkalács elől-mellől történik, a bőrmetszés hosszanti, az ízületi tok megnyitására szükség van. A térdprotézis beültetéséhez 3 fő feltárást különböztethető meg. Ezek közül a lateralis parapatellaris feltárást csak ritka tengelydeformitások esetén kell alkalmazni. A legtöbb esetben a mediális parapatellaris (belső térdkalács melletti) és a midvastus-subvastus (térdnyújtó izmok szintjébe és szintje alatti) feltárásokat lehet alkalmazni.

Térdízületi feltárások

A mediális parapatellaris feltárás a konvencionális, nagymúltú feltárás, melynek során a térdízület jól láthatóvá válik, a térdprotézis beültetése egyszerűbb, azonban nagyobb fájdalmai lehetnek a betegnek a műtétet követő időszakban, továbbá a térdhajlítás is lassabban áll helyre a térd nyújtó funkcióval együtt.
A midvastus vagy subvastus technikák kisebb bőrmetszéssel és kisebb tok, illetve izomapparátus érintésével járnak, így betegeknek kisebb fájdalmai lesznek a műtétet követő napokban, továbbá hamarabb nyerik vissza az ízület mozgástartományát és nyújtó funkcióját, meggyorsítva ezzel a rehabilitációt. A midvastus és subvastus technika, mint minimál invazív technika csak válogatott betegeken (fiatal, jó izomzatú, jó csontozatú, vékony, stb.) végezhető el. A minimál invazív és a konvencionális technika eredményei 6 héttel a műtét után már megegyezőek.