Traumatológia, periprotetikus törések ellátása

Protetikus törés ellátása

A baleseti sebészet vagy traumatológia a sérülések ellátásával foglalkozó területe az orvostudománynak. Az ortopédia és a traumatológiai egyes országokban egy szakmát, más országokban két külön szakmát jelent. Ahol két külön területet jelent, ott is sok átfedés van a gyógyító tevékenységben. Magyarországon a legtöbb egészségügyi szolgáltatónál külön területként működik az ortopédia és a traumatológia, bár a szakorvosképzésben már több, mint 10 éve ortopéd-traumatológus szakemberek képzése történik. Elmondható, hogy jóval több traumatológiai indikációjú műtét történik, mint ortopédiai jellegű a világon. Az ortopédiához hasonlóan a traumatológiai műtéti lehetőségek is nagy változáson mentek keresztül az elmúlt évtizedekben.
A műtétek a mininál invazív kisebb feltárást igénylő beavatkozások irányába tolódtak el, ma a legtöbb műtét képerősítő kontrollja mellett, kis metszésekből, fedetten, azaz a törést a külvilággal nem összekötve történnek. Az új szemlélet következtében kisebb a kockázat, szövődmény lehetősége és a műtéti megterhelés, rövidebb a kórházban töltendő idő és a teljes rehabilitáció, azaz a betegek jobb eséllyel és hamarabb gyógyulnak meg. Az új csavarozási, szegelési és lemezelési módszerek terhelés stabil rögzítéseket jelenthetnek, így a betegek a legtöbb esetben a műtétet követően terhelhetik végtagjaikat.

A periprotetikus törések a különböző beültetett nagyízületi protézisek körüli töréseket jelentik. Mivel egyre több beteg rendelkezik valamilyen nagyízületi implantátummal, ezért az ilyen jellegű törések száma jelentősen emelkedik az elmúlt években. Ezen betegek ellátása sok esetben kihívás a kezelőorvos számára, mivel komplex ortopédiai és traumatológiai gondolkodást igényel. Nem elégséges a csont törését kezelni, gondolni kell a beültetett protézis stabilitására is. Sok esetben ezen törések már kilazult protézisek melletti kikopott, meggyengült csontállomány miatt következnek be.
A periprotetikus törések ellátása a revíziós műtétek közé tartozik.

Protetikus törés ellátása
Csípőprotézis szár melletti törése és annak műtéti ellátása moduláris, reteszelhető hosszú szárral és cerclage drótokkal