A csípő betegségei

A csípőfájdalom hátterében
számos betegség mellett leggyakrabban
a csípőízület kopása, sérülése
vagy combfejelhalás áll.

A csípőfájdalom hátterében számos betegség mellett leggyakrabban a csípőízület kopása, sérülése vagy combfejelhalás áll.

A nagyízület előrehaladott betegsége legtöbbször lágyékhajlatban észlelhető fájdalom és mozgásbeszűkülés formájában okoz panaszokat, mely az életminőség jelentős romlásával jár a beteg számára. A panaszok kezdetben reggel “bejáratódásra”, a későbbiekben fáradásos jelleggel esténként, végül állandó, főleg a lágyékhajlatból a comb irányába kisugárzó, szúró jellegű fájdalmak formájában jelentkeznek.

Előrehaladott esetben a beteg ízület nem nyújtható, valamint a forgó mozgások nem végezhetőek. A beteg panaszai és a fizikális vizsgálat alapján már következtethető a betegség, azonban a pontos diagnózis megállapításához nélkülözhetetlen a csípőízületi kétirányú röntgen felvétel, valamint bizonyos esetekben a CT és MRI vizsgálat.

A csípőbetegség fajtájától és stádiumától függően konzervatív (porcerősítő készítmények szedése, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése, gyógytorna, fizikoterápia, testsúly és terhelés csökkentése) és műtéti (combfej-dekompresszió, csípő-artroszkópia és csípőprotézis beültetés) jön szóba.

csípőfájdalom

KAPCSOLAT