Fast track

A „fast track” módszer bevezetése
Henrik Kehlet koppenhágai sebészprofesszor
nevéhez fűződik, aki az 1990-es évek közepén indította el
gyorsított műtéti programját
vastagbélműtéteken átesett betegeinél.

DaVinci Magánklinika

7635, Pécs, Málics Ottó utca 1.

WÁBERER MEDICAL CENTER

1123 Budapest, Alkotás utca 55-61.

Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika

Janus Pannonius Klinikai Tömb
7624, Pécs, Ifjúság út 13.

Maximális sterilitás

Bár minden beavatkozás során a fertőzésveszély kockázata fennáll, a legmodernebb ortopédiai sterilitási elveket és kivizsgálási protokollt alkalmazva a fertőzésveszély minimálisra csökkenthető.

Profi team

Csapatomban kizárólag figyelmes, a gondoskodásra hangsúlyt helyező emberek szolgálják az Ön gyógyulását! Fókuszált, precíz és gyors munkavégzést nyújtunk együtt, Önnek!

„fast track” eljárásmód

A „fast track” módszer bevezetése Henrik Kehlet koppenhágai sebészprofesszor nevéhez fűződik, aki az 1990-es évek közepén indította el gyorsított műtéti programját vastagbélműtéteken átesett betegeinél.

Programjának célja az volt, hogy a betegnek a műtétből eredő megterhelését csökkentve a felépülési időt meggyorsítsa.

A műtéti megterhelés csökkentése érdekében sebészeti oldalról a minimál invazív technikák bevezetésére, altatóorvosi oldalról pedig az érzéstelenítés és a komplex fájdalomcsillapítás kombinált alkalmazására van szükség. 

Ezen módszerek együttes használatával csökkenthető a műtét körüli katabolikus stressz, így lehetőség nyílik a gyorsabb gyógyulásra. A kisebb műtéti megterhelés és a komplex nem-kábító fájdalomcsillapítás esélyt ad a koraibb mobilizációra és gyorsabb regenerációra.
Az utóbbi évtizedben a „gyorspálya” koncepció fókuszába a nagyízületi protézisműtétek kerültek.

A klasszikus sebészi és altatóorvosi „fast track” módszereket kiegészítette a gyorsított rehabilitáció (gyógytorna, fizikoterápia) módszere, mely a mozgásszervi betegeknek lehetőséget adott a lehető leggyorsabb visszatérésre a hétköznapi életükhöz és aktivitásukhoz.

gyorsított rehabilitáció csípőprotézisre vagy térdprotézisre

Dr. Bűcs Gábor és munkatársai évek óta tökéletesítik a csípőprotézisre és térdprotézisre szoruló betegek műtét körüli időszakát a „fast track” elveknek megfelelően.
Az alábbi betegeknek ajánlható a „gyors visszatérés” (rapid recovery) módszere a protézisműtétek kapcsán:

a. fiatal, aktív, jó általános állapotú betegek, akiknek fontos a gyors, kis fájdalommal járó gyógyulás
b. idős, kevésbé jó általános állapotú betegek, akiknél a műtéti megterhelést a lehető legkisebbre kell csökkenteni; akiknek nem ajánlott hosszú időt (heteket-hónapokat) az otthonától távol tartózkodni
c. azon betegek, akik nem kívánnak/tudnak 2-3 napnál többet kórházban tölteni
d. azon betegek, akik nem kívánnak/tudnak heteket/hónapokat kórházi rehabilitációs intézetben tölteni
e. munkaképes korú betegek, akik nem tudnak hosszú időt betegállományban, a munkájuktól távol tölteni.

csípőfájdalom

Dr. Bűcs Gábor és munkatársai által kidolgozott és alkalmazott fast track program az alábbi 6 pilléren nyugszik.

  1. A beteg gondos tájékoztatása és felkészítése a műtétre és a műtét utáni időszakra, felmérve a beteg egészségügyi állapotát, családi-otthoni körülményeit.
  2. Minimál invazív műtéti technika, mely a csípőízület kapcsán az izomátvágás nélküli elülső feltárással járó csípőprotézis beültetést, a térdízület kapcsán pedig az izomkímélő minimalizált subvastus-midvastus térdprotézis műtéti technikákat jelenti. A beültetett implantátum kiválasztásánál nemzetközileg elismert, magas minőségű implantátumok alkalmazása és a műtét pillanatától terhelésstabil protézis beültetése a cél.
  3. Műtéti érzéstelenítés és multimodal pain management (komplex fájdalomcsillapítás), mely törekszik a regionális érzéstelenítési módszerek alkalmazására és tartózkodik a kábító jellegű fájdalomcsillapítók alkalmazásától.
  4. Komplex vérvesztést megelőző módszerek alkalmazása, mely a megfelelő kiindulási vérkép és véralvadás kialakításától kezdődően gyógyszeres és eszközös vérzéscsillapító módszereken keresztül a vérvisszaforgató rendszerek alkalmazásáig tart.
  5. Korai és forszírozott fizioterápia és gyógytorna. A gyógytorna során naponta több alkalommal gyógytornász irányításával a nagyízületi protézis-rehabilitációs elveknek megfelelően történik a gyógytorna, melynek célja, hogy a beteg mihamarabb önállóan, segédeszköz használata nélkül tudjon sétálni, lépcsőzni.
  6. Állandó kapcsolat és konzultáció lehetősége a beteggel, valamint az elért eredmények rögzítése és értékelése.

A Dr. Bűcs Gábor által alkalmazott „fast track” csípőprotézis beültetés és térdprotézis beültetés a betegek számára elérhető Budapesten és Pécsett.