Fast track

A „fast track” módszer bevezetése
Henrik Kehlet koppenhágai sebészprofesszor
nevéhez fűződik, aki az 1990-es évek közepén indította el
gyorsított műtéti programját
vastagbélműtéteken átesett betegeinél.

DaVinci Magánklinika

7635, Pécs, Málics Ottó utca 1.

WÁBERER MEDICAL CENTER

1123 Budapest, Alkotás utca 55-61.

Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika

Janus Pannonius Klinikai Tömb
7624, Pécs, Ifjúság út 13.

Maximális sterilitás

Bár minden beavatkozás során a fertőzésveszély kockázata fennáll, a legmodernebb ortopédiai sterilitási elveket és kivizsgálási protokollt alkalmazva a fertőzésveszély minimálisra csökkenthető.

Profi team

Csapatomban kizárólag figyelmes, a gondoskodásra hangsúlyt helyező emberek szolgálják az Ön gyógyulását! Fókuszált, precíz és gyors munkavégzést nyújtunk együtt, Önnek!

„fast track” eljárásmód

A „fast track” módszer bevezetése Henrik Kehlet koppenhágai sebészprofesszor nevéhez fűződik, aki az 1990-es évek közepén indította el gyorsított műtéti programját vastagbélműtéteken átesett betegeinél.

Programjának célja az volt, hogy a betegnek a műtétből eredő megterhelését csökkentve a felépülési időt meggyorsítsa.

A műtéti megterhelés csökkentése érdekében sebészeti oldalról a minimál invazív technikák bevezetésére, altatóorvosi oldalról pedig az érzéstelenítés és a komplex fájdalomcsillapítás kombinált alkalmazására van szükség. 

Ezen módszerek együttes használatával csökkenthető a műtét körüli katabolikus stressz, így lehetőség nyílik a gyorsabb gyógyulásra. A kisebb műtéti megterhelés és a komplex nem-kábító fájdalomcsillapítás esélyt ad a koraibb mobilizációra és gyorsabb regenerációra.
Az utóbbi évtizedben a „gyorspálya” koncepció fókuszába a nagyízületi protézisműtétek kerültek.

A klasszikus sebészi és altatóorvosi „fast track” módszereket kiegészítette a gyorsított rehabilitáció (gyógytorna, fizikoterápia) módszere, mely a mozgásszervi betegeknek lehetőséget adott a lehető leggyorsabb visszatérésre a hétköznapi életükhöz és aktivitásukhoz.

gyorsított rehabilitáció csípőprotézisre vagy térdprotézisre

Dr. Bűcs Gábor és munkatársai évek óta tökéletesítik a csípőprotézisre és térdprotézisre szoruló betegek műtét körüli időszakát a „fast track” elveknek megfelelően.
Az alábbi betegeknek ajánlható a „gyors visszatérés” (rapid recovery) módszere a protézisműtétek kapcsán:

a. fiatal, aktív, jó általános állapotú betegek, akiknek fontos a gyors, kis fájdalommal járó gyógyulás
b. idős, kevésbé jó általános állapotú betegek, akiknél a műtéti megterhelést a lehető legkisebbre kell csökkenteni; akiknek nem ajánlott hosszú időt (heteket-hónapokat) az otthonától távol tartózkodni
c. azon betegek, akik nem kívánnak/tudnak 2-3 napnál többet kórházban tölteni
d. azon betegek, akik nem kívánnak/tudnak heteket/hónapokat kórházi rehabilitációs intézetben tölteni
e. munkaképes korú betegek, akik nem tudnak hosszú időt betegállományban, a munkájuktól távol tölteni.

csípőfájdalom

Dr. Bűcs Gábor és munkatársai által kidolgozott és alkalmazott fast track program az alábbi 6 pilléren nyugszik.

  1. A beteg gondos tájékoztatása és felkészítése a műtétre és a műtét utáni időszakra, felmérve a beteg egészségügyi állapotát, családi-otthoni körülményeit.
  2. Minimál invazív műtéti technika, mely a csípőízület kapcsán az izomátvágás nélküli elülső feltárással járó csípőprotézis beültetést, a térdízület kapcsán pedig az izomkímélő minimalizált subvastus-midvastus térdprotézis műtéti technikákat jelenti. A beültetett implantátum kiválasztásánál nemzetközileg elismert, magas minőségű implantátumok alkalmazása és a műtét pillanatától terhelésstabil protézis beültetése a cél.
  3. Műtéti érzéstelenítés és multimodal pain management (komplex fájdalomcsillapítás), mely törekszik a regionális érzéstelenítési módszerek alkalmazására és tartózkodik a kábító jellegű fájdalomcsillapítók alkalmazásától.
  4. Komplex vérvesztést megelőző módszerek alkalmazása, mely a megfelelő kiindulási vérkép és véralvadás kialakításától kezdődően gyógyszeres és eszközös vérzéscsillapító módszereken keresztül a vérvisszaforgató rendszerek alkalmazásáig tart.
  5. Korai és forszírozott fizioterápia és gyógytorna. A gyógytorna során naponta több alkalommal gyógytornász irányításával a nagyízületi protézis-rehabilitációs elveknek megfelelően történik a gyógytorna, melynek célja, hogy a beteg mihamarabb önállóan, segédeszköz használata nélkül tudjon sétálni, lépcsőzni.
  6. Állandó kapcsolat és konzultáció lehetősége a beteggel, valamint az elért eredmények rögzítése és értékelése.

A Dr. Bűcs Gábor által alkalmazott „fast track” csípőprotézis beültetés és térdprotézis beültetés a betegek számára elérhető Budapesten és Pécsett.

Ortopédiai járó és fekvőbeteg ellátás:

DaVinci Magánklinika

7635, Pécs, Málics Ottó utca 1.

Ortopédiai járó és fekvőbeteg ellátás:

Wáberer Medical Center

1123 Budapest, Alkotás utca 55-61.

Traumatológiai járó és fekvőbeteg ellátás:

Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika

Janus Pannonius Klinikai Tömb
7624, Pécs, Ifjúság út 13.

forduljon bizalommal dr. Bűcs Gáborhoz

leggyakoribb okok

Izomátvágás nélkül végzett elülső beültetés

típusok, és azok kialakulásaik

típusok, vizsgálat folyamata, és beültetés