Térdízületi betegségek, kezelésük

A térdízület az emberi test legnagyobb
és legbonyolultabb ízülete.

Tegyen Ön is az egészségéért, szabaduljon meg a kínzó csípőfájdalomtól!

Az alábbi aloldalakon tovább tájékozódhat a csípőt érintő betegségekről és kezelésükről. Amennyiben kérdése van küldjön üzenetet vagy foglaljon időpontot valamelyik elérhetőségen!

DaVinci Magánklinika

7635, Pécs, Málics Ottó utca 1.

WÁBERER MEDICAL CENTER

1123 Budapest, Alkotás utca 55-61.

Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika

Janus Pannonius Klinikai Tömb
7624, Pécs, Ifjúság út 13.

Maximális sterilitás

Bár minden beavatkozás során a fertőzésveszély kockázata fennáll, a legmodernebb ortopédiai sterilitási elveket és kivizsgálási protokollt alkalmazva a fertőzésveszély minimálisra csökkenthető.

Profi team

Csapatomban kizárólag figyelmes, a gondoskodásra hangsúlyt helyező emberek szolgálják az Ön gyógyulását! Fókuszált, precíz és gyors munkavégzést nyújtunk együtt, Önnek!

Járás közben gyakorlatilag a testsúly, lépcsőn járás közben pedig a testsúly többszöröse nehezedik rá. A leghosszabb csöves csontok (combcsont, sípcsont) találkozásánál található, így kifejezetten nagy erőkarok működnek használata során. Bonyolult izomrendszer segítségével végez nagy-terjedelmű mozgást, melyhez összetett szalagrendszer párosul a megfelelően harmonikus járáskép biztosításához.
A térdízületi betegségek közül legtöbbször a porcgyűrű (meniscus) és a szalagok rendellenességeivel, valamint a veleszületett vagy szerzett tengelydeformitásokkal és ízületbe hatoló törésekkel találkozunk. Ezen betegségekben közös, hogy nem megfelelően vagy nem megfelelő időben kezelve térdízületi kopáshoz vezethetnek, ami jelentős állandó térdfájdalommal jár.

porcleválás, meniscus-sérülés, porcgyűrűsérülés, porcszakadás ugyanazt a betegséget jelentik. A térdízületben külső és belső (lateralis és medialis) porcgyűrűt különböztetünk meg, a belső jobban rögzített, nagy erőhatásoknak van kitéve, így 15-20-szor gyakrabban sérül meg, mint a külső. A porcsérülés okai között szerepelhet az alsó végtag letapadása, sportolás közben rossz mozdulat, guggolásból való hirtelen felállás vagy a térdízület instabilitása és kopása is. Tünetei között a szúró jellegű ízületi résben jelentkező fájdalom, ízületi mozgáskorlátozottság, ízületi zár, kattogás szerepelhetnek. A fizikális vizsgálat már jósolja a diagnózist, ez kiegészíthető röntgen, ultrahang és MRI vizsgálatokkal. A porcszakadást kezelni kell, mivel funkciókiesés mellett a terhelő porc korai kopásához vezethet, műtéti megoldásként térdízületi csőtükrözés (arthroscopia) jön szóba.

A térdízülethez négy jelentős szalag tartozik. A térdízületen (tokon) kívüli szalagok a belső és külső oldalszalagok, a térdízületen (tokon) belüli szalagok pedig az elülső és hátsó keresztszalagok. Ezen négy szalag megfelelő működése szükséges ahhoz, hogy a térd megfelelően stabilan legyen terhelhető járás, futás és sport közben. Ha ezen szalagok közül legalább egy nem megfelelő, az a térdízület instabilitásához vezet, mely miatt a térd könnyebben megsérül, funkciója nem megfelelő, porcterhelése megváltozik, mely korai porckopáshoz vezet.

Leggyakrabban a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag sérül meg. A belső oldalszalag sérülése a térdízület belső oldalán jelentkező fájdalom, az ízület instabilitása és a belső ízületi rés felnyílása formájában jelentkezik, diagnózishoz a fizikális vizsgálatból és radiológiai vizsgálatokból juthatunk. Kezelése akut esetben konzervatív, régi vagy nem megfelelően kezelt esetben pedig műtéti
(szalagvarrat, szalagrekonstrukció).

Az elülső keresztszalag (LCA, ACL) sérülése térdízületi instabilitással és a térdízület bevérzésével, bedagadásával jár, melyhez ízületi mozgáskorlátozottság is társulhat. A fizikális vizsgálatot az MRI vizsgálat megerősíti, az elülső keresztszakadást időlegesen lehet térdrögzítővel és térdízületi izomerősítő tornával kezelni, definitív megoldásként pedig a keresztszalag-pótlása (keresztszalag-plastica) jön szóba.

keresztszalag szakadása

A térdízületi tengelydeformitások “O” és “X” alakú alsóvégtagi deformitásokhoz vezethetnek. A térdízület O alakú tengelydeformitásánál a beteg összezárt bokák mellett sem tudja a térdeit összezárni, ebben az esetben varus tengelyállása van a betegnek, mely a térdízületi belső felének túlterhelésével és a térd belső oldalán lévő terhelő porc kopásának veszélyével jár.

A térdízület X alakú tengelydeformitásánál a beteg összezárt térdei mellett sem tudja a bokáit összezárni, ezt valgus tengelyállásnak nevezik, mely a térdízület külső felének túlterhelésével és a térdízület külső oldalán lévő terhelő porc kopásának veszélyével jár. A tengelydeformitások korrekciós műtétekkel kezelendőek.

tengelykorrekciós műtét során a porcfelszín alatt átfűrészelésre kerül a combcsont vagy a sípcsont, majd csonték behelyezésével vagy eltávolításával és lemezes rögzítéssel alakítható ki az új térdízületi tengely. Ezen beavatkozás csak ép porcfelszínek esetén végezhető, amennyiben már túlterheléses térdkopás alakult ki gyakran csak a térdprotézis műtét jelent definitív megoldást.

térdízületbe hatoló törések a porcfelszín sérülésével járnak, a leggondosabb balesetsebészeti ellátás ellenére is gyakran vezetnek korai térdízületi kopáshoz. Az ízületbe hatoló törések ellátásánál általános elv az ízületi felszín folytonosságának helyreállítása. A térdkalács töréseknél ezt leggyakrabban húzóhurkos rögzítéssel vagy csavarozással, míg a combcsont és sípcsont térdízületbe hatoló töréseinél csavarozással, külső fémrögzítéssel (fixateur externe) vagy szögstabil lemezrendszerek alkalmazásával, esetleges csontpótlással, illetve ezek kombinációjával lehet elvégezni.

térdízületi kopás a térdízület leggyakoribb betegsége, a teljes kopás évek alatt következik be. Okai között genetikai hajlam, környezeti hatások, túlterhelés, túlsúly, valamint a korábban már említett térdízületi betegségek (porcszakadás, instabilitás, tengelydeformitás, ízületbe hatoló törés) szerepelnek.
Leggyakoribb tünetei a fájdalom (kezdetben reggel bejáratódás közben és este fáradásos jelleggel), a mozgásbeszűkülés és a duzzanattal is járó térdízületi deformitás. A fizikális vizsgálat mellett a kétirányú térdízületi terheléses és a térdkalács röntgenfelvételek segítik a kopás stádiumának meghatározását. A kopás stádiumaitól függően különböző nem-műtéti (konzervatív) és műtéti megoldások vannak a porckopás kezelésére.

térdizületig hatolt törések

térdízületi kopás a térdízület leggyakoribb betegsége, a teljes kopás évek alatt következik be. Okai között genetikai hajlam, környezeti hatások, túlterhelés, túlsúly, valamint a korábban már említett térdízületi betegségek (porcszakadás, instabilitás, tengelydeformitás, ízületbe hatoló törés) szerepelnek.
Leggyakoribb tünetei a fájdalom (kezdetben reggel bejáratódás közben és este fáradásos jelleggel), a mozgásbeszűkülés és a duzzanattal is járó térdízületi deformitás. A fizikális vizsgálat mellett a kétirányú térdízületi terheléses és a térdkalács röntgenfelvételek segítik a kopás stádiumának meghatározását. A kopás stádiumaitól függően különböző nem-műtéti (konzervatív) és műtéti megoldások vannak a porckopás kezelésére.

Konzervatív kezelések akkor választandó módszerek, amennyiben a terhelő porc vastagsága még megtartott, a kopás nem előrehaladott. Ilyenkor lehet szerepe a porckopás oki tényezőinek kezelésére is. Ezek a terhelés csökkentését, pihentetést, testsúly csökkentését, porcerősítőszerek, gyulladáscsökkentők (NSAID), fizikoterápia és gyógytorna alkalmazását jelentik a gyakorlatban.
porcerősítő szerek valójában csak javítják a porc anyagcseréjét és vitaminként működnek a megbetegedőben lévő porcsejtek számára. (Ezek nem porcépítő szerek, ilyen szerek nem léteznek!)
gyulladáscsökkentő szerek csökkentik a duzzanatot és a fájdalmat, ezáltal a porckopás tüneteit csökkentik. A porcerősítő és gyulladáscsökkentő szerek felerősítik egymás hatását, azaz érdemes őket kombinációban alkalmazni.
fizikoterápiás kezelések a térdízületre közvetlenül hatva érik el gyulladáscsökkentő hatásukat. A gyógytorna az inaktivitás okozta izomgyengeség és a mozgásbeszűkülés ellen választandó a betegek számára. Injekciók alkalmazása esetén olajozó, porcfeltöltő (hyaluronsav) és/vagy szteroid (gyulladáscsökkentő) adható az érintett ízületbe.

PRP (platelet rich plasma) kezelés vérlemezkében gazdag plazma beadását jelenti az ízületbe, mely természetes úton okoz a térdízületben gyulladáscsökkentést és kezdődő kopás esetén öngyógyulás a különböző citokineken és növekedési faktorokon keresztül. A térdízületi kopás műtéti kezelésére térdízületi artroszkópia (csőtükrözés) és felszínpótló műtét jön szóba.
Az artroszkópia során a térdízületi felszínek megtekinthetőek és az ízületben lévő kopást okozó elváltozások elláthatóak, lehetőség van mozaikplasztikára izolált porcdefektus ellátása esetén, ezentúl a feltöredezett porcfelszínek térdízületi borotva (shaver) segítségével elsimíthatók és a kopási termékeket tartalmazó ízületi folyadék kiöblíthető. Ezzel a módszerrel a térdízületi kopás teljes kialakulása elnyújtható, bizonyos esetekben megelőzhető.
A térdízületi felszínpótló műtétek (térdprotézis műtét) esetén a kopott porcfelszíneket művi porcfelszínekkel helyettesítjük, melynek eredményeképpen terhelhető, mozgó és fájdalmatlan “új” térdízületet kap a beteg.

KAPCSOLAT