Egynapos csípőprotézis

A csípőprotézis beültetés esetében elmondható,
hogy az izomátvágás nélküli
elülső csípőfeltárás alkalmazása esetén
a betegek kisebb műtét utáni fájdalomról
és gyorsabb rehabilitációról számolnak be.

Az egynapos keretek között végzett protézisbeültetés a kombinált érzéstelenítési-fájdalomcsillapítási módszerek, az intenzív műtét körüli gyógytornakezelés-fizikoterápia és a lehető legkisebbre csökkentett sebészi műtéti megterhelés együttes alkalmazásának köszönhetően vált kivitelezhetővé az elmúlt években a nagyvilágban és 2016 óta Magyarországon is. Fontos kiemelni, hogy csak válogatott betegeken alkalmazható a gyors hazabocsátás módszere, akik megfelelő általános állapotban vannak, felkészítő training-en vettek részt, megfelelő közelségben élnek a kórházhoz és segítő környezetbe lehet hazabocsátani őket, amennyiben a műtét körüli időszak is az egynapos protézisbeültetések feltételrendszerének megfelelően alakult.

Az aznapi (24 órán belüli) hazabocsátás annak köszönhető, hogy a modern aneszteziológiai-altatóorvosi módszerek alkalmazásával kábító jellegű gyógyszerek használatára nincs szükség, az érzéstelenítő és fájdalomcsillapító szereket a betegek kombinációban kapják. A gyógytornakezelés része, hogy már a műtét előtt felkészítik a betegeket a műtétet követő időszakra. Mozgásszervi sebészeti szempontból pedig olyan műtéti módszereket lehet manapság alkalmazni, melyeknél minimalizálni lehet a műtét alatti és utáni vérvesztést és szövetsértést. A csípőprotézis beültetés esetében elmondható, hogy az izomátvágás nélküli elülső csípőfeltárás alkalmazása esetén a betegek kisebb műtét utáni fájdalomról és gyorsabb rehabilitációról számolnak be. A modern gyógyszeres és műszeres vérzéscsillapítási módszereknek köszönhetően drain (cső) visszahagyásásra a műtét végén ritkábban van szükség, vízálló és átlátszó kötések alkalmazásával a sebek a sterilitás megőrzése mellett is jól ellenőrizhetőek.

Az egynapos csípőprotézis beültetés módszerének alkalmazása – jól megválasztott beteg esetén – valódi team-munka eredménye lehet, melyben az altatóorvos, a gyógytornász, a kórházi szakszemélyzet és mozgásszervi sebész együtt gondolkodása és dolgozása elengedhetetlen.

Magyarországon az első egynapos protézis beültetést 2016-ban Dr. Bűcs Gábor és munkatársai a Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikáján végezték Dr. Szabó Zoltán aneszteziológus (PTE AITI) közreműködésével, ahol nagy hangsúly helyeződik a minimál invazív technikák bevezetésére és alkalmazására.

Az egynapos keretek között végzett protézis-műtét célja a figyelemfelkeltés volt. Arra próbált Dr. Bűcs Gábor, a Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika, valamint az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet rávilágítani, hogy az orvostudomány fejlődik. A mozgásszervi sebészet halad előre, új módszerek, modern technikák kerülhetnek és kerülnek bevezetésre, melyek elérhetővé válhatnak mindenhol és mindenki számára. Pécsett nagy hangsúly helyeződik a modern technikák alkalmazására a mozgásszervi sebészet minden területén. A betegek tájékozódnak betegségeikről és lehetőségeikről. Fontossá vált számukra, hogy – lehetőleg – fájdalom nélkül, kis megterheléssel, arányaikban kevesebb idő- és energia befektetésével gyógyuljanak meg betegségeikből. A betegek ezen elvárása érthető, a gyógyításban nem szabad tradíciók és megszokások mentén tevékenykedni. Keresnie, elsajátítania és alkalmaznia kell minden orvosnak az új, a modern és a kis megterheléssel járó módszereket.

KAPCSOLAT