Egynapos csípőprotézis

A csípőprotézis beültetés esetében elmondható,
hogy az izomátvágás nélküli
elülső csípőfeltárás alkalmazása esetén
a betegek kisebb műtét utáni fájdalomról
és gyorsabb rehabilitációról számolnak be.

Az egynapos keretek között végzett protézisbeültetés a kombinált érzéstelenítési-fájdalomcsillapítási módszerek, az intenzív műtét körüli gyógytornakezelés-fizikoterápia és a lehető legkisebbre csökkentett sebészi műtéti megterhelés együttes alkalmazásának köszönhetően vált kivitelezhetővé az elmúlt években a nagyvilágban és 2016 óta Magyarországon is. Fontos kiemelni, hogy csak válogatott betegeken alkalmazható a gyors hazabocsátás módszere, akik megfelelő általános állapotban vannak, felkészítő training-en vettek részt, megfelelő közelségben élnek a kórházhoz és segítő környezetbe lehet hazabocsátani őket, amennyiben a műtét körüli időszak is az egynapos protézisbeültetések feltételrendszerének megfelelően alakult.

Az aznapi (24 órán belüli) hazabocsátás annak köszönhető, hogy a modern aneszteziológiai-altatóorvosi módszerek alkalmazásával kábító jellegű gyógyszerek használatára nincs szükség, az érzéstelenítő és fájdalomcsillapító szereket a betegek kombinációban kapják. A gyógytornakezelés része, hogy már a műtét előtt felkészítik a betegeket a műtétet követő időszakra. Mozgásszervi sebészeti szempontból pedig olyan műtéti módszereket lehet manapság alkalmazni, melyeknél minimalizálni lehet a műtét alatti és utáni vérvesztést és szövetsértést. A csípőprotézis beültetés esetében elmondható, hogy az izomátvágás nélküli elülső csípőfeltárás alkalmazása esetén a betegek kisebb műtét utáni fájdalomról és gyorsabb rehabilitációról számolnak be. A modern gyógyszeres és műszeres vérzéscsillapítási módszereknek köszönhetően drain (cső) visszahagyásásra a műtét végén ritkábban van szükség, vízálló és átlátszó kötések alkalmazásával a sebek a sterilitás megőrzése mellett is jól ellenőrizhetőek.

Az egynapos csípőprotézis beültetés módszerének alkalmazása – jól megválasztott beteg esetén – valódi team-munka eredménye lehet, melyben az altatóorvos, a gyógytornász, a kórházi szakszemélyzet és mozgásszervi sebész együtt gondolkodása és dolgozása elengedhetetlen.

Magyarországon az első egynapos protézis beültetést 2016-ban Dr. Bűcs Gábor és munkatársai a Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikáján végezték Dr. Szabó Zoltán aneszteziológus (PTE AITI) közreműködésével, ahol nagy hangsúly helyeződik a minimál invazív technikák bevezetésére és alkalmazására.

Az egynapos keretek között végzett protézis-műtét célja a figyelemfelkeltés volt. Arra próbált Dr. Bűcs Gábor, a Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika, valamint az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet rávilágítani, hogy az orvostudomány fejlődik. A mozgásszervi sebészet halad előre, új módszerek, modern technikák kerülhetnek és kerülnek bevezetésre, melyek elérhetővé válhatnak mindenhol és mindenki számára. Pécsett nagy hangsúly helyeződik a modern technikák alkalmazására a mozgásszervi sebészet minden területén. A betegek tájékozódnak betegségeikről és lehetőségeikről. Fontossá vált számukra, hogy – lehetőleg – fájdalom nélkül, kis megterheléssel, arányaikban kevesebb idő- és energia befektetésével gyógyuljanak meg betegségeikből. A betegek ezen elvárása érthető, a gyógyításban nem szabad tradíciók és megszokások mentén tevékenykedni. Keresnie, elsajátítania és alkalmaznia kell minden orvosnak az új, a modern és a kis megterheléssel járó módszereket.

KAPCSOLAT

Ortopédiai járó és fekvőbeteg ellátás:

DaVinci Magánklinika

7635, Pécs, Málics Ottó utca 1.

Ortopédiai járó és fekvőbeteg ellátás:

Wáberer Medical Center

1123 Budapest, Alkotás utca 55-61.

Traumatológiai járó és fekvőbeteg ellátás:

Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika

Janus Pannonius Klinikai Tömb
7624, Pécs, Ifjúság út 13.

forduljon bizalommal dr. Bűcs Gáborhoz

leggyakoribb okok

Izomátvágás nélkül végzett elülső beültetés

típusok, és azok kialakulásaik

típusok, vizsgálat folyamata, és beültetés