A térdfájdalomról röviden, érthetően

A mozgás mindannyiunk életében rendkívül fontos szerepet játszik. Rohanunk a busz után, elvisszük sétálni a kutyánkat, kirándulunk az erdőben vagy felcaplatunk a negyedik emeletre, ha nem jön a lift. A térdfájdalom tehát komoly kihatással van a mindennapokra a munka és a magánélet területén egyaránt. Az állandósult, kínzó fájdalom az életminőség romlásához vezet, amit idővel nemcsak a testi, de a lelki, mentális állapotunk is megsínyli. A térdpanaszok mögött számos betegség állhat, amiket részletesebben is bemutatunk.

Osteoarthritis

A latin kifejezés a porckopást takarja, ami a térdfájdalom elsőszámú felelőse a 40 évnél idősebb emberek körében. Bizonyos tényezők (versenysport, elhízás) rizikófaktornak számítanak, ám ezek hiányában is előfordulhat, hogy a csontok között elhelyezkedő porc elkopik, elvékonyodik, ami erőteljes fájdalommal jár. Mivel a térd igen bonyolult testrész, a térdprotézis beültetéséhez különösen magas szakmai képzettség szükséges. Ez az eljárás ugyanakkor végleges megoldást jelent, a térd pedig újra terhelhetővé válik.

Szalagsérülés

A térdben négy jelentősebb szalag található: tokon belüli és kívüli, belső és külső oldalszalagok, valamint az első és hátsó keresztszalagok. Ezek sérülhetnek sportolás közben, egy rossz mozdulat miatt, esetleg rándulás vagy ficam következtében. A szalagok megnyúlása, súlyosabb esetben szakadása egyrészt intenzív térdfájdalmat okoz, másrészt szinte ellehetetleníti a járást. A sérülések kezelése a súlyosságtól függ: elegendő lehet a térdrögzítő is, ugyanakkor bizonyos esetekben elengedhetetlen a műtéti beavatkozás.

Tengelydeformitás

Amit a köznyelv O vagy X lábnak hív, az valójában a tengelyállás varus vagy valgus elváltozása. Mivel ezek a rendellenességek porckopást okoznak, szintén felelősek lehetnek a krónikus térdfájdalomért. Szerencsére kezelésük térdprotézissel ma már remekül megoldható, illetve ha a porcok még épek, tengelykorrekciós műtét is szóba jöhet.

A térdfájdalomnak a felsoroltakon kívül természetesen számos egyéb kiváltó oka lehet. A panaszok mögött állhat nyáktömlő- vagy íngyulladás, reuma, vagy éppen csonttörés, repedés. Amennyiben térdfájdalommal küzd, keresse bizalommal Dr. Bűcs Gábor ortopéd-traumatológust az oldalon megadott elérhetőségek egyikén!

TÉRDÍZÜLET BETEGSÉGEI

TÉRDPROTÉZIS-BEÜLTETÉS

MINIMÁL INVAZÍV TÉRDPROTÉZIS-BEÜLTETÉS