A térdfájdalomról röviden, érthetően

A térdpanaszok mögött számos betegség állhat,
miket részletesebben is bemutatunk.

Tegyen Ön is az egészségéért, szabaduljon meg a kínzó csípőfájdalomtól!

Az alábbi aloldalakon tovább tájékozódhat a csípőt érintő betegségekről és kezelésükről. Amennyiben kérdése van küldjön üzenetet vagy foglaljon időpontot valamelyik elérhetőségen!

DaVinci Magánklinika

7635, Pécs, Málics Ottó utca 1.

WÁBERER MEDICAL CENTER

1123 Budapest, Alkotás utca 55-61.

Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika

Janus Pannonius Klinikai Tömb
7624, Pécs, Ifjúság út 13.

Maximális sterilitás

Bár minden beavatkozás során a fertőzésveszély kockázata fennáll, a legmodernebb ortopédiai sterilitási elveket és kivizsgálási protokollt alkalmazva a fertőzésveszély minimálisra csökkenthető.

Profi team

Csapatomban kizárólag figyelmes, a gondoskodásra hangsúlyt helyező emberek szolgálják az Ön gyógyulását! Fókuszált, precíz és gyors munkavégzést nyújtunk együtt, Önnek!

A TÉRDFÁJDALOM

A mozgás mindannyiunk életében rendkívül fontos szerepet játszik. Rohanunk a busz után, elvisszük sétálni a kutyánkat, kirándulunk az erdőben vagy felcaplatunk a negyedik emeletre, ha nem jön a lift. A térdfájdalom tehát komoly kihatással van a mindennapokra a munka és a magánélet területén egyaránt. Az állandósult, kínzó fájdalom az életminőség romlásához vezet, amit idővel nemcsak a testi, de a lelki, mentális állapotunk is megsínyli. A térdpanaszok mögött számos betegség állhat, amiket részletesebben is bemutatunk.

Osteoarthritis

A latin kifejezés a porckopást takarja, ami a térdfájdalom elsőszámú felelőse a 40 évnél idősebb emberek körében. Bizonyos tényezők (versenysport, elhízás) rizikófaktornak számítanak, ám ezek hiányában is előfordulhat, hogy a csontok között elhelyezkedő porc elkopik, elvékonyodik, ami erőteljes fájdalommal jár. Mivel a térd igen bonyolult testrész, a térdprotézis beültetéséhez különösen magas szakmai képzettség szükséges. Ez az eljárás ugyanakkor végleges megoldást jelent, a térd pedig újra terhelhetővé válik.

Szalagsérülés

A térdben négy jelentősebb szalag található: tokon belüli és kívüli, belső és külső oldalszalagok, valamint az első és hátsó keresztszalagok. Ezek sérülhetnek sportolás közben, egy rossz mozdulat miatt, esetleg rándulás vagy ficam következtében. A szalagok megnyúlása, súlyosabb esetben szakadása egyrészt intenzív térdfájdalmat okoz, másrészt szinte ellehetetleníti a járást. A sérülések kezelése a súlyosságtól függ: elegendő lehet a térdrögzítő is, ugyanakkor bizonyos esetekben elengedhetetlen a műtéti beavatkozás.

Tengelydeformitás

Amit a köznyelv O vagy X lábnak hív, az valójában a tengelyállás varus vagy valgus elváltozása. Mivel ezek a rendellenességek porckopást okoznak, szintén felelősek lehetnek a krónikus térdfájdalomért. Szerencsére kezelésük térdprotézissel ma már remekül megoldható, illetve ha a porcok még épek, tengelykorrekciós műtét is szóba jöhet.

A térdfájdalomnak a felsoroltakon kívül természetesen számos egyéb kiváltó oka lehet. A panaszok mögött állhat nyáktömlő- vagy íngyulladás, reuma, vagy éppen csonttörés, repedés. Amennyiben térdfájdalommal küzd, keresse bizalommal Dr. Bűcs Gábor ortopéd-traumatológust az oldalon megadott elérhetőségeken!

KAPCSOLAT