Izomátvágás nélkül végzett elülső csípőprotézis beültetés

Az elülső feltárással végzett csípőprotézis beültetés minimál invazív műtét, mely a megszokott műtéti feltárásokhoz képest rövidebb bőrmetszéssel és kisebb szövetsértéssel jár. A csípőízület körüli izomzat teljes egészében érintetlen marad. Ezen technikának köszönhetően a műtét utáni fájdalmak kisebbek és gyorsabban megszűnnek, az ízület stabilabb és a rehabilitációs idő jelentősen lerövidül.

Ezen módszerrel kezelt betegek 2-3 nap múlva akár segédeszköz nélkül tudnak járni, kórházban 2-4 napot töltenek, autót vezetni és dolgozni pedig 10-14 nap múlva kezdhetnek el átlagosan.

A beavatkozás speciális műtéti eszközöket, speciális implantátumokat igényel.
A legtöbb (primer esetek 98 %-ában) csípőízületi betegség esetében a protézis beültetése ezen feltárásból lehetséges.

A műtét végezhető speciális extenziós műtőasztalon vagy nélküle, a műtőasztal típusa a műtét eredményét lényegében nem befolyásolja. Extensiós asztal használatával lehetőség van bizonyos esetekben az ízületi tok megtartására is, mely lényeges az elsődleges stabilitás további növelésében, a műtét utáni vérvesztés csökkentésében, valamint a csípőízület proprioceptív reflexeinek megmaradásában. A műtéti heg általánosságban a csípőízület elülső részénél helyezkedik el, hosszanti lefutású. Rácsmetszéses technika alkalmazásával lehetőség van úgynevezett „bikini metszés” ejtésére is, melynél a műtéti seb a lágyékhajlatba kerül. Ezek a sebek a bőr erővonalaira optimális irányban ejtett metszések, melyek jobb kozmetikai eredménnyel gyógyulnak. Ezen típusú sebek a fürdőruha vagy az alsónemű alatt helyezkednek el, így gyakorlatilag észrevehetetlenek maradnak a beteg környezete számára.

Az izomátvágás nélkül végzett csípőprotézis beültetés műtéttechnikailag bonyolultabb, végzése rutint és speciális eszközöket igényel. Dr. Bűcs Gábor  az anterior csípőfeltárással kapcsolatos cadaver-kurzusokon, tanfolyamokon vett rész, több száz beteget kezelve évek alatt sajátította el a módszer apró fortélyait. Azóta már előadásokat és web-konferenciát is tartott a témával kapcsolatban. Idős és fiatal, vékony és elhízott betegek esetén egyaránt választandónak tartja ezt a beavatkozást. Bár a sebész számára a beavatkozás bonyolultabb a hagyományos csípőprotézis beültetéshez képest; a gyorsabb felépülési idő, a kisebb fájdalom, a stabilabb ízület és a korai jobb funkcionális eredmények miatt mindenképpen javasolja ezen feltárás alkalmazását a csípőprotézisre váró betegek számára.

 Anterior csípőprotézisHagyományos csípőprotézis
Kórházban töltött idő1-4 nap3-12 nap
Rehabilitációs idő3-4 hét6-12 hét
Irodai munkát kezdhet10-14 nap21-28 nap
Fizikai munkát kezdhet6 hét12 hét
Autóvezetés10-14 nap36 nap
Korlátozások a műtét utánnincsenekalsó végtag kiforgatása és keresztezése,
mélyre való leülés, guggolás
az első 6 hétben tilos!
Műtéti idő50-70 perc50-70 perc
Fájdalom nagyságakisebbátlagos
Ízületi korai (első 6 hetes) stabilitásajobbátlagos
Protézis ficam gyakorisága0.5-1 %2-4 %
Műtéti heg nagysága8-12 cm12-20 cm
Lehetőség esztétikus (bikini) műtéti metszés végzésérevannincs

KAPCSOLAT

Ortopédiai járó és fekvőbeteg ellátás:

DaVinci Magánklinika

7635, Pécs, Málics Ottó utca 1.

Ortopédiai járó és fekvőbeteg ellátás:

Wáberer Medical Center

1123 Budapest, Alkotás utca 55-61.

Traumatológiai járó és fekvőbeteg ellátás:

Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika

Janus Pannonius Klinikai Tömb
7624, Pécs, Ifjúság út 13.

forduljon bizalommal dr. Bűcs Gáborhoz

leggyakoribb okok

Izomátvágás nélkül végzett elülső beültetés

típusok, és azok kialakulásaik

típusok, vizsgálat folyamata, és beültetés