Csípőízületi feltárások

A csípőműtét során az ízület megközelítésére három fő feltárás alkalmazható. A feltárások során különböző izmokon át, illetve mellett lehet eljutni az ízülethez. Ezen izomcsoportok érintettsége befolyásolja a műtéti megterhelést, a műtét alatti- és utáni vérzés mennyiségét, a műtét utáni fájdalom nagyságát, az ízület stabilitását, valamint a rehabilitáció gyorsaságát.
A különféle feltárások és ezek kiterjesztése lehetőséget ad a szűken vett csípőízületen kívüli területek elérésére is, így ezen feltárások ismerte és alkalmazása elengedhetetlen a komplikált esetek emelt szintű ellátásában.

Csípőízületi feltárások

Csípőízületi feltárások különbségei

Az anterolateralis vagy elülső-oldalsó feltárás a legelterjedtebben alkalmazott módja a csípőízület megközelítésének ma Magyarországon. A csípőízület könnyen, kényelmesen feltárható, néhány medencestabilizáló izom részleges leválasztása viszont feltétlenül szükséges, mely a csípőízület átmeneti instabilitásával jár. Hosszú távon a nem megfelelően rekonstruált izomzat funkcióvesztésének következtében “kacsázó” járása maradhat vissza a betegeknek. Ezen feltárás előnye a nagy kiterjeszthetőség, mely a reviziós műtétek esetén a vápa és a szár cseréjénél, valamint a protéziskörüli törések műtéti ellátásánál jelenthet segítséget.
A posterior vagy hátsó feltárás az angolszász országokban elterjedt módszer. A csípőt kifelé forgató izmok leválasztásával jár, így a korai műtét utáni időszakban a hátsó csípőficam lehetőségének kockázata magasabb.
Irodalmi adatok alapján körülbelül 6-8 héttel a műtét után a csípőízület funkciója az anterolateralis feltáráson átesett betegekhez képest jobb, gyakorlatilag az elülső csípőfeltárással megegyező. A primer csípőprotézis beültetéseken kívül a feltárás leginkább medence, illetve vápatörésekhez kapcsolt rekonstrukciós műtétek során alkalmazandó.

A különböző csípőfeltárások során átvágott vagy leválasztott izmokat az alábbi táblázat foglalja össze:

Anterolateral Posterior Anterior
M. tensor fascia lata Tractus iliotibialis nincs izomátvágás
M. gluteus medius M. gluteus maximus
M. gluteus minimus M. piriformis
M. inferior et superior
M. obturator internus

Az anterior vagy elülső feltárás reneszánszát éli az elmúlt években. Egyre több európai és USA centrum alkalmazza a módszert a hagyományos feltárások helyett. Ennek oka a beteg számára kisebb műtéti megterhelés, a kevesebb műtét utáni fájdalom és a sokkal gyorsabb műtét utáni rehabilitáció.
Az első ilyen műtétet 1947-ben Franciaországban Robert Judet végezte – akkor még kezdetleges akril fejnyak-protézist beültetve. A módszer évtizedekig háttérbe szorult, azonban az elmúlt két évtizedben a protézisek alakjának és beültető műszereinek átalakulásával ismételten előtérbe került. Lényeges, hogy ezen módszer alkalmazásánál a csípőízületet körülvevő izomzat teljes egészében megmarad, az ízület megközelítése az izomhasak eltartásával, nem pedig átvágásával lehetséges. Ez azért lényeges, mivel így az új csípőízület a műtét pillanatától jóval stabilabb, nincs az izomzat leválasztásból vagy átvágásból eredő átmeneti funkciókiesés, mely így sokkal gyorsabb gyógyulási idővel jár a műtétet követően.
A hagyományos és az elülső (anterior) feltárással végzett csípőprotézis beültetés közötti lényeges különbségeket az alábbi táblázat foglalja össze:

Anterior csípőprotézis Hagyományos csípőprotézis
Kórházban töltött idő 1-4 nap 3-12 nap
Rehabilitációs idő 3-4 hét 6-12 hét
Irodai munkát kezdhet 10-14 nap 21-28 nap
Fizikai munkát kezdhet 6 hét 12 hét
Autóvezetés 10-14 nap 36 nap
Korlátozások a műtét után nincsenek alsó végtag kiforgatása és keresztezése,
mélyre való leülés,
guggolás az első 6 hétben tilos!
Műtéti idő 50-70 perc 50-70 perc
Fájdalom nagysága kisebb átlagos
Ízületi korai (első 6 hetes) stabilitása jobb átlagos
Protézis ficam gyakorisága 0.5-1 % 2-4 %
Műtéti heg nagysága 8-12 cm 12-20 cm
Lehetőség esztétikus (bikini) műtéti metszés végzésére van nincs

Foglaljon időpontot most valamelyik rendelésünkre és kérje személyre szabott kezelését Dr. Bűcs Gábortól!

CSÍPŐPROTÉZIS-BEÜLTETÉS

IZOMÁTVÁGÁS NÉLKÜL VÉGZETT CSÍPŐPROTÉZIS-BEÜLTETÉS

CSÍPŐPROTÉZISEK FAJTÁI