Térdprotézis-beültetés

A sérült, tönkrement vagy elkopott térdízületi porc okozta térdfájdalom végleges megoldására a legelfogadottabb és leggyakrabban alkalmazott módszer a térdprotézis-beültetés. A térdprotézis műtéttel a beteg kopásos fájdalmai megszűnnek, térde terhelhető és mozgatható lesz, másképpen az „új ízület” funkciója az egészséges fiatal ízületnek megfelelő lehet. Az alacsony kockázat- és szövődményrátával végzett térdprotézis műtét sikerműtét a mozgásszervi sebészetben, mely sok egészségben eltöltött életévet ad a betegeknek a műtétet követően.
A térdprotézis-beültetés az ízületi tok megnyitásával lehetséges, az ízületből eltávolításra kerül minden kopott és gyulladt szövet, az implantátum egészséges csontfelszínre ültethető rá. Az új ízület jó funkciójához lényeges, hogy a térdízület tengelye megfelelő legyen, a megtartott szalagok funkcióképesek legyenek és az implantátum mérete a beteg térdével megegyező legyen.

Térdprotézis-beültetés

A műtét előtti tervezés során a térdízületről kétirányú terhelés alatti röntgen-felvétel és AP irányú hosszú térdfelvétel szükséges. Ezen képek segítségével lehetséges a beteg méretének megfelelő implantátum kiválasztása és a megfelelő vágási síkok meghatározása. A térdprotézisműtétnél a tengelyek pontos meghatározása lényeges a hosszútávú jó funkció eléréséhez.

Rögzítés típusa alapján cementes (ragasztott) és cement nélküli (befeszüléses) térdprotéziseket különböztetünk meg. Fiatal és jó
csontállományú, kis deformitású betegeknél válaszható a cement nélküli térdprotézis, azonban a hosszú távú eredményei a cementes és cement nélküli térdprotéziseknek hasonló.
A unicondylar (szánkó) és a térdkalács (patellofemoralis) protéziseket a térdízületek bizonyos részeinek kopásánál használatosak.
Generalizált vagy több területet érintő kopás esetén a teljes térdízületi protézis (TEP) a választandó módszer.
A teljes vagy total endoprotézisek (TEP-ek) között léteznek nagy hajlítást (high flexion) lehetővé tevő rendszerek is, melyekkel a betegek akár 130-140 fokig képesek hajlítani térdüket.