Kedves Pácienseim!

A koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetben,
a biztonságunk érdekében nem tudok személyesen konzultálni önökkel.
Az "IDŐPONTFOGLALÁS" gombra kattintva foglalhatnak on-line konzultációs időpontot.

Láb és felső végtag
műtétei

bütyök (hallux valgus) a láb I-es ujjának (öregujj) oldalirányú eldőlését jelenti, az elváltozás gyakran fájdalmas, piros lehet, kombinálódhat a talp bőrkeményedésével és fájdalmával, valamint kalapácsujj(ak) kialakulásával. Okai között genetikai tényezők és életmódi szokások állnak. Közép és időskorú nők típusos betegsége, hátterében legtöbbször a láb szalag- és boltozati rendszerének elégtelensége áll. Kezdetben megfelelő lábbeli választásával és talpbetét, távtartó viselésével kezelhető, előrehaladottabb esetben korrekciós műtét jön szóba. Lényeges, hogy a láb statikáját kell figyelembe venni a tervezett műtét megtervezésekor.Bütyök eltávolítása

A műtétek során a csont taraj levésésétől és a bursa (nyáktömlő) eltávolításától kezdően az I-es lábközépcsont különböző korrekciós beavatkozásáig (Chevron, Scarf, stb.) számos lehetőség van. Előrehaladott esetben félízület (resectios arthroplastica – Brandes) vagy ízületi elmerevítő (arthrodesis) műtétek jönnek szóba. Mivel alapvetően a láb szalagegyensúlyának zavara áll a hátterében, ezért a kiújulás lehetősége a korrekciós műtétek ellenére fennállhat.

kalapácsujj (digitus malleus) deformitás a láb II-III-IV-es ujján kialakuló elváltozás, melynél a a lábujjak kisízületei hajlított helyzetbe kerülnek, ezzel akadályozva a lábbeli viselését.Kalapácsujj kialakulása és kezelése Hátterében a láb harántboltozatának süllyedése áll a leggyakrabban, melynek következében megbomlik a lábujjak hajlító és nyújtó inainak húzási egyensúlya. Kezelése során a kalapácsujj deformitás műtéti korrekciója és esetlegesen a harántboltozat korrigálása jön szóba. Gyakran szövődik bütyök elváltozással.

Carpal-tunnel szindróma (CTS, csuklótáji alagút szindróma) a középső kézideg (nervus medianus) betegsége a kézen. Az érző és mozgató rostokat tartalmazó ideg a csukló magasságában az ujjakat hajlító inakkal együtt egy szűk csatornán keresztül fut a tenyérben. Ezen szűk csatornát a bőr felől egy szalag (ligamentum carpi transversum) határolja, mely főleg közép- és időskorú nőknél gyakran megerősödik, ezáltal a csatornát tovább szűkítve elnyomja az alatta futó ideget.

A nyomás következében az ideg nem tudja megfelelően vezetni az ingerületet, funkciója károsodik, mely kézgyengeség és zsibbadás formájában jelentkezik. A betegek legnagyobb panasza az éjszakai, hajnali kézzsibbadás, mely miatt nem tudnak aludni, pihenni. A beteg panaszai és a vizsgálat EMG-ENG vizsgálattal egészíthető ki. Kezdetben pihentetés, rögzítés, B vitamin szedése és gyulladáscsökkentő alkalmazása jön szóba, azonban a legtöbb esetben a műtét jelenthet megoldást a beteg számára.

Végtagfájdalom kezeléseA helyi érzéstelenítésben vagy rövid altatásban végzett műtét során a csuklószalag átvágásával szabadítjuk ki az ideget a leszorítottság alól. A műtét a csukló tenyéri oldalán ejtett hosszanti kis metszésből (2-3 cm) elvégezhető, a sebet néhány napig víz nem érheti, 4 hétig a kéz megerőltetése nem ajánlott, de már a műtétet követő napon a kéz hétköznapi használata megengedett. A zsibbadásos panaszok megszűnése függ a korábbi leszorítottság idejétől, általában a műtét után néhány nappal már nincsenek zsibbadásos panaszai a betegnek.

pattanóujj (digitus saltans, pollex saltans) a kéz gyakori betegsége, férfiakon és nőkön egyaránt előfordul. A kéz hajlító inai ínhüvelyben haladnak. Ha az ín megvastagszik vagy az ívhüvely beszűkül, akkor az ín nem tud az ínhüvelyben könnyen mozogni, ezért bizonyos helyzetekben az ín “beakad”.

Pattanóujj gyógyításaElőrehaladott esetben minden hajlításnál pattan az ujj és csak segítséggel tud kinyúlni. A pihentetésre és gyulladáscsökkentőre nem reagáló esetek ellátása műtéti, melynek során helyi érzéstelenítésben, kis tenyéri bőrmetszésen keresztül az ínhüvely behasításra kerül, mellyel megszűnnek a beteg panaszai.

ganglion az ínhüvelyből vagy ízületből kiinduló jóindulatú, besűrűsödött folyadékkal teli elváltozás. Minden életkorban és mindkét nemnél előfordulhat, leggyakrabban fiatal és középkorú nőknél, a csukló kézháti oldalán jelentkezik. Mivel jóindulatú elváltozás, ezért eltávolítása csak panaszt okozó esetekben szükséges.

Ganglion kezelése, eltávolításaA beteg panaszai fájdalom, esetleges mozgáskorlátozottság formájában nyilvánulnak meg, gyakran esztétikai problémát is jelentenek. Pihentetésre és gyulladáscsökkentőkre visszahúzódhatnak. Műtéti eltávolítása helyi érzéstelenítésben lehetséges, kiújulásra 20-30 %-ban hajlamos.

Tegyen Ön is az egészségéért, szabaduljon meg a kínzó csípőfájdalomtól!

Az alábbi aloldalakon tovább tájékozódhat a csípőt érintő betegségekről és kezelésükről. Amennyiben kérdése van küldjön üzenetet, vagy foglaljon időpontot valamelyik elérhetőségen!

DaVinci Magánklinika

7635, Pécs, Málics Ottó utca 1.

WÁBERER MEDICAL CENTER

1123 Budapest, Alkotás utca 55-61.

Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika

Janus Pannonius Klinikai Tömb
7624, Pécs, Ifjúság út 13.

Maximális sterilitás

Bár minden beavatkozás során a fertőzésveszély kockázata fennáll, a legmodernebb ortopédiai sterilitási elveket és kivizsgálási protokollt alkalmazva a fertőzésveszély minimálisra csökkenthető.

Profi team

Csapatomban kizárólag figyelmes, a gondoskodásra hangsúlyt helyező emberek szolgálják az Ön gyógyulását! Fókuszált, precíz és gyors munkavégzést nyújtunk együtt, Önnek!

KAPCSOLAT

Ortopédiai járó és fekvőbeteg ellátás:

DaVinci Magánklinika

7635, Pécs, Málics Ottó utca 1.

Ortopédiai járó és fekvőbeteg ellátás:

Wáberer Medical Center

1123 Budapest, Alkotás utca 55-61.

Traumatológiai járó és fekvőbeteg ellátás:

Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika

Janus Pannonius Klinikai Tömb
7624, Pécs, Ifjúság út 13.

forduljon bizalommal dr. Bűcs Gáborhoz

leggyakoribb okok

Izomátvágás nélkül végzett elülső beültetés

típusok, és azok kialakulásaik

típusok, vizsgálat folyamata, és beültetés